Специално проучване събира данни за отношението на инвеститорите към зелените бизнеси

Това е блогът на отворената дигитална мрежа EDIT на MOVE.BG. Статиите са достъпни и на официалния сайт на MOVE.BG.*

Програма EDIT на MOVE.BG е партньор на инициативата. Включете се в изследването сега!

Вие сте ангел инвеститор или управлявате VC фонд? Имате ли отношение към решаването на климатичната криза и загубата на биоразнообразието? Какво е значението за вас на зелената тема при вземането на решения за инвестиции?

Включете се в специалното проучване на нагласите на техинвеститорите към темата “Устойчивост”  – “Sustainability for Tech”.Изследването се провежда от латвийската консултантска компания за зелени инвестиции Your Impact House в сътрудничество с обединението на зелените високотехнологични стартъпи в Европа Grentech Alliance и международната мрежа за стартиращи бизнеси с обществено въздействие tech2impact. Отворената дигитална мрежа EDIT на MOVE.BG е партньорът за България.

Целта на проучването е да обобщи нагласите на инвеститорите и да подпомогне по този начин младите компании при създаването на бизнес стратегии и определянето на целите им. Изследването идва във важен момент, когато устойчивото развитие е една от ключовите теми в Европейския съюз и на глобално ниво. Една от основните цели на програмата за възстановяване на Европа “Следващо поколение ЕС” е подпомагането на зеления преход на икономиката и обществото. Преди броени седмици Европейската комисия публикува и предложението си за таксономия за устойчивите инвестиции – проектът трябва да създаде критерии за зелени бизнеси с цел да стимулира инвестициите в устойчиви проекти. Таксономията е част от Европейския зелен пакт, популярен като Зелената сделка –  мащабната програма на комисията “Фон дер Лайен” за трансформация на европейската икономика с цел постигане на климатична неутралност до 2050 година.

Тези тенденции са сред мотивите на Your Impact House да започнат изследването “Sustainability for Tech”. То е предназначено за инвеститори – фондове за дялово и рисково инвестиране, ангел инвеститори, институционални инвеститори. 

“Нашата цел е да създадем важния доклад, който да служи като ориентир за стартиращите технологични компании при управление на темата за устойчивостта. Технологичната индустрия се променя и става все по-отговорна. Затова е важно да изясним какво означава това за европейската общност на инвеститорите,” обясняват организаторите на изследването и допълват:

“Този възглед е решаваща част от разговора за устойчивостта, тъй като промяната ще настъпи само когато има достатъчно финансови средства. Наблюдаваме нарастващото търсене на клиентите, виждаме промяна на законодателството – помогнете ни да проучим какво смята инвеститорската общност по темата.”

Включете се и вие! Изследването отнема под 5 минути и включва 18 въпроса.

При въпроси можете да пишете на отворената дигитална мрежа EDIT на hello@edit.bg. На този имейл можете да се запишете и за месечния бюлетин на EDIT, откъдето ще научите важните новини за иновативната екосистема в България.

EDIT

Една програма на MOVE.BG в подкрепа на дигиталния бизнес. Анализираме световни, европейски и национални тенденции, дискутираме върху съществуващите проблеми пред стартиращи и млади компании и заедно търсим решения за създаването на среда, която подкрепя иновациите и привлича инвестиции. Работим за насърчаване на взаимодействието между различни представители на дигиталния бизнес, обмена на опит и идеи и изграждането на една съвременна дигитална екосистема.

Програмата EDIT на MOVE.BG провежда ежегодното и единствено по рода си изследване на стартъп екосистемата в България Innovation Ship. Програмата организира и поредица от специализирани уебинари, които дават ключови познания за развитието на дигиталните бизнеси.

Създаваме заедно нашето  утре!