Стартъпът с български корени Plan A с награда от Europas Awards 2021

Това е блогът на отворената дигитална мрежа EDIT на MOVE.BG. Статиите са достъпни и на официалния сайт на MOVE.BG.*

Базираният в Берлин проект спечели приза в категорията Hottest Sustainability/Climate Tech стартиращ бизнес.

Стартъпът Plan A спечели една от престижните награди за стартиращи бизнеси на европейско ниво Europas Awards 2021. Основаният от българката Любомила Йорданова зелен високотехнологичен проект победи в категорията за най-добър стартиращ бизнес, работещ по темата за устойчивото развитие – Hottest Sustainability/ Climate Tech

Наградите Europas Awards са създадени през 2009 година от главния редактор на TechCrunch Майк Бъчър, за да разпознаят най-добрите стартъпи, използващи новите технологии по иновативен начин. Наградите имат над 20 категории и през годините техни носители са били проекти като Spotify и SoundCloud.

“Изменението на климата ще има драстично въздействие върху човечеството, създавайки глобална катастрофа. Вярвам, че все още имаме шанс да се справим с това сериозно предизвикателство и да намалим въглеродните емисии. Искам да бъда част от решението, а не от проблема,” сподели преди няколко месеца в интервю за MOVE.BG Люси.

Данните и технологиите като път за борба с климатичните промени

Базиран в Берлин, Plan A е създаден през 2017 година и работи за справяне с климатичните промени чрез използването на данни. Проектът предлага система, чрез която компаниите могат да следят и намалят вредните си емисии.

“Компаниите трябва да прилагат неутрални въглеродни бизнес модели и да допринасят за изграждането на устойчива икономика. Поради тази причина създадохме Plan A – за да помогнем на бизнеса да бъде изведен до климатичен неутралитет, като помагаме на компаниите да следят въглеродния си отпечатък и им даваме възможност значително да го намалят,” смята Люси.

“Plan A помага на предприятията да измерват, намаляват, компенсират и отчитат своя въглероден отпечатък, като същевременно създават култура на екологично поведение сред служителите. Предлагаме специален софтуер, който генерира персонализирани планове за действие, улесняващи въвеждането на устойчиви действия, които включват всички заинтересовани страни в компанията. Продуктът ни предлага и компенсиране на оставащите емисии чрез избрани проекти със златен стандарт. Работим активно и по ангажираме на бизнеса в борбата с изменението на климата.”

Plan A са съоснователи на мрежата на иновативните високотехнологични стартъпи в Европа Greentech Alliance, чийто партньор за България е MOVE.BG. Научете още тук.

В подкрепа на стартъпите у нас

Инициираната от MOVE.BG Коалиция от граждански организации “За зелен рестарт” вече над година настоява в българския план за възстановяване и развитие (ПВУ) да бъдат включени специфични мерки  по темите иновативен бизнес, климатични промени, енергиен преход, кръгова икономика, биоразнообразие и земеделие. Сред предложенията ни за подкрепа на стартъп средата са създаването на програма за развитие на стартиращия бизнес в университетите, както и създаването на специален Фонд за зелени иновации.

Създадохме и специален Учебник по бъдеща история на България, в който представяме как страната ни може да се превърне в един от зелените и дигитални лидери в Европа, ако приложим група от специфични мерки в чрез ПВУ, включително по темите иновативен бизнес, Индустрия 4.0 и умения на бъдещето.

А каква е твоята идея за Бъдещето на България?

Допиши “Учебника” тук.