Българският стартъп LAM’ON е избран за финансиране от Европейския съвет по иновации

На заглавната снимка: отляво надясно са Анджела Иванова и Гергана Станчева, основатели на Lam’on. До тях е д-р Филип Ублеков, експерт по биополимери. Снимка: Lam’on.

Това е блогът на отворената дигитална мрежа EDIT на MOVE.BG. Статиите са достъпни и на официалния сайт на MOVE.BG

Съоснователите на проекта Гергана Станчева и Анджела Иванова са част от клуба на MOVE.BG “The ChangeMakers of Bulgaria”.

Българска иновативна компания успя да пробие в конкурс на Европейския съвет по иновации (EIC). Базираният в София стартъп за биоразградимо фолио LAM’ON е сред избраните за финансиране 99 проекта от 21 държави в последната отворена на EIC Accelerator. С получения капитал екипът на проекта смята да развива производство, включително чрез създаване на фабрика в България.

LAM’ON е основан през 2017 година от Гергана Станчева и Анджела Иванова. Гергана е илюстратор и дизайнер, а Анджела – фотограф и предприемач. И двете дами са членове на “The ChangeMakers of Bulgaria”: клубът на MOVE.BG, който обединява личностите, променящи България положително чрез иновации. Важна част от екипа на LAM’ON е и д-р Филип Ублеков, който е специалист по биополимери.

“След повече от 3 години в R&D, нашата компания преминава в производство с подкрепата на EIC! Това ще ни позволи да изградим собствена фабрика тук в България и да започнем да продаваме продуктите си в цяла Европа.

Нямаше да стигнем дотук без подкрепата на Саша Безуханова и Светозар Георгиев, които застанаха зад нас в началото на 2020 г.

Специални благодарности на Александър Аризанов, The ChangeMakers, Fespa Bulgaria, Германо-Българска индустриално-търговска камара, Enterprise Europe Network – Bulgaria, Besco и още много хора и организации, които ни се довериха,” споделиха LAM’ON и допълниха.

“Подходящите за компост ламиниращо фолио LAM’ON и опаковъчно фолио PACK’ON идват!

Трудната работа тепърва започва, но нямаме търпение да сбъднем тази мечта и да изиграем своята роля в промяната на печатната и опаковъчната индустрия! Благодарим ви!”

По пътя към успеха

LAM’ON е единствената одобрена за финансиране компания от България от последната отворена покана на EIC Accelerator и едва втората от страната ни, получила зелена светлина от Европейския съвет по иновации. Другата компания е проектът за добавена реалност в логистиката Transmetrics, одобрен във все още пилотната фаза на EIC (2018-2020).

Европейският съвет по иновации е създаден преди над 3 години, за да подпомага млади бизнеси и научни проекти, които предлагат пробивни иновации, решаващи важни обществени предизвикателства пред Европа и света. Целта е чрез финансиране и достъп до мрежа и съвети тези проектира да достигнат до пазара, да се комерсиализират и да пробият на световно ниво. След края на пилотната фаза, от тази година EIC е постоянна структура към Европейската комисия с няколко програми, сред които и EIC Accelerator, насочен към иновативни стартъпи и малки и средни предприятия.

Конкурсите на EIC Accelerator привличат голяма брой кандидати от цяла Европа и се характеризират с висока конкуренция между участниците. В последната отворена покана бяха подадени документи от 1098 проекта. Общо 99-те избрани кандидати ще получат финансиране на стойност 627 милиона евро. Това е най-големият бюджет, раздаван на покана за финансиране от създаването на EIC през 2018 година.

По отворените покани на EIC Accelerator се кандидатства два пъти в годината (пролет и есен), като одобрените за финансиране проекти получават грантово финансиране до 2.5 милиона евро и/или смесено финансиране от грант и дялови инвестиции между 0.5 до 15 милиона евро. LAM’ON ще получат грантово финансиране.

Повече за EIC Accelerator научете от статията ни тук, а за LAM’ON от интервюто ни с Гергана и Анджела тук.

The ChangeMakers of Bulgaria

The ChangeMakers of Bulgaria” е клубът на MOVE.BG, който свързва новаторите, развиващи оригинални идеи и бизнеси с принос към общественото развитие. Целта на клуба е да обедини променящите България в национална мрежа, за да стимулират промяната от България за света в сферите на култрното, дигиталното и устойчивото развитие.

Номинирай следващите changeMakers!

Създаваме заедно нашето утре!