Българка спечели първо място на европейско състезание за иновации в индустрията

Това е блогът на отворената дигитална мрежа EDIT на MOVE.BG. Статиите са достъпни и на официалния сайт на MOVE.BG

Победителка на EIT LEADERS Анджела Иванова от LAM`ON е член на клуба на MOVE.BG “The ChangeMakers of Bulgaria”.

Българка спечели престижното състезание за жени, създателки на иновации в производството EIT LEADERS. Анджела Иванова, съосновател на стартъп за биоразградимо фолио LAM`ON зае престижното първо място. Друга българка – Тодорка Лепкова основател на проекта за керамика Ceramic Beehives, беше класирана на трето място.

Състезанието е насочено към жени предприемачи от над 20 европейски страни, които изпитват проблеми с внедряването на иновации в бизнеса. Целта на EIT LEADERS е да се покажат и подпомогнат добрите примери и практики от тези държави и по този начин да се мотивират и други хора с иновативни идеи да направят крачка към реализацията им. Инициативата се организира от Европейския институт за иновации и технологии (EIT).

След първоначална селекция бяха избрани 30 дами, а до финала журито допусна 6 от кандидатките:

  • Анджела Иванова, съосновател на LAM’ON – България;
  • Тодорка Лепкова, основател на Ceramic Beehives – България;
  • Иванка Миленкович, основател на EKOFUNGI-WASTE TO TASTE – проект за кръгова икономика – Сърбия;
  • Рахел Вердейо – създател на идея за spin-off компания, насочена към устойчиви модели – Испания;
  • Рабиа Ергин, съосновател на Kozar Science – стартъп за прилагане на изкуствен интелект и добавена реалност в производството – Турция;
  • Беата Халаси, ръководител на иновативен проект, свързан с развитието на вирусите – Хърватия.

Шестте финалистки представиха своите проекти пред международно жури и публика на 1 декември по време на ежегодната конференция на програмата на Европейския институт за иновации и технологии, насочена към подпомагане на производството – EIT Manufacturing. На първо място беше класирана Анджела Иванова, на второ Рахел Вердейо, а на трето – Тодорка Лепкова. Трите победителки ще получат награди до 10 000 евро, както и достъп до мрежата от експерти на EIT.

“Екипът ни се сформира съвсем естествено в търсене на биоразградимо решение за печата. Колкото повече търсихме – толкова по-учудващо бе за нас, че не съществуват такива продукти на пазара. Не проумявахме защо никой не е адресирал този проблем и решихме, че е време някой да го направи,” сподели пред MOVE.BG Анджела Иванова, която заедно с другата съоснователка на LAM’ON Гергана Станчева бяха избрани за членове на клуба на MOVE.BG “The ChangeMakers of Bulgaria” именно заради иновативната им идея да се справят с проблема с пластмасата.

“След две години разработка и тестове, успяхме да стигнем до точната рецепта за биоразградим ламинат за печатни материали, както и фолио за опаковане. Това предлага LAM`ON.

И двата продукта са на конкурентна цена, гарантирана здравина, прилагат се със стандартните машини, както и са подходящи и за компостиране.”

The ChangeMakers of Bulgaria

The ChangeMakers of Bulgaria” е клубът на MOVE.BG, който свързва новаторите, развиващи оригинални идеи и бизнеси с принос към общественото развитие. Целта на клуба е да обедини променящите България в национална мрежа, за да стимулират промяната от България за света в сферите на култрното, дигиталното и устойчивото развитие.

Номинирай следващите changeMakers!

Създаваме заедно нашето утре!