Шест месеца Greentech Alliance: срещнете се с лидери от иновативната екосистема в Европа

Това е блогът на отворената дигитална мрежа EDIT на MOVE.BG. Статиите са достъпни и на официалния сайт на MOVE.BG.

Гледайте специалната дискусия на 11 ноември от 19:30 часа българско време. MOVE.BG е партньорът на Greentech Alliance за България.

Обединението на иновативните високотехнологични зелени стартъпи и инициативи в Европа Greentech Alliance става на половин година. Проектът свързва и подпомага с експертиза и съвети компаниите, които използват нови технологии, за да възстановят баланса човек-природа и да живеем в по-здрава планета и общество. Саша Безуханова, основател на MOVE.BG, е един от консултантите на алианса, а MOVE.BG е партньорът на Greentech Alliance за България. 

По повод малкия рождения ден на обединението ви каним на специално онлайн събитие на 11 ноември (сряда) от 19:30 часа. Ще ви срещнем с водещи лидери от иновативната екосистема в Европа, както и ще разберете какво се случи в Greentech Alliance за 6 месеца и какво предстои. В дискусията ще участват Любомила Йорданова, основател на берлинския високотехнологичен стартъп PlanA и съосновател на Greentech AllianceАлександър Лангут, управляващ директор на Übermorgen VenturesДжуана Баре, основател на иновативния стартъп за кръгова икономика TracelessДжулиан Суинкелс, съосновател на холандския иновативен стартиращ бизнес Carbon Cancel, както и други интересни гости. Регистрирайте се за събитието тук.

Какво прави Greentech Alliance?

Greentech Alliance беше създаден през май месец тази година: време, в което кризата с коронавируса в Европа беше в разгара си, от една страна, а от друга – започна дебатът за създаване на програма за икономическо възстановяване след COVID-19 и мястото на зелените иновации в нея. Иновативни български стартиращи компании са сред първите членове на обединението: проектът за умна маска AirLief, стартъпът за биоразградимо фолио Lam`on, проектът за спасяване на популацията на пчелите Pollenity, както и стартъпът за умно управление на водните ресурси ENOVA H2O. Greentech Alliance включва вече над 400 компании.

Greentech Alliance свързва зелени бизнеси в мрежа и подпомага своите членове със съвети, свързани с набиране на капитал, излизане на международни пазари, маркетинг позициониране и други важни теми. Консултанти на проекта са водещи инвеститори, журналисти и предприемачи. Сред научните членове на обединението са Yale OpenLab, EIT Climate-KIC и Potsdam Institute for Climate Impact Research.

“Greentech компания е тази, която има положително екологично въздействие като център на своята дейност. Тези бизнеси са създадени с конкретна цел – дали намаляването на емисиите въглероден диоксид (CO2) или замърсяването, минимизирането на отпадъците или защитаването на природните екосистеми. 

Greentech компаниите използват научно базирани технологии, идеи и методологии, за да решат едни от най-големите предизвикателства пред световната общност. Техните бизнес модели са устойчиви във финансово, социално и екологично отношение. Печалбата, която генерират, е средство за поддържане и развиване на бизнеса и неговото положително въздействие върху планетата,” посочват от Greentech Alliance.

Години наред се наблюдават “болезнени некоординирани действия”, както и различни подходи от заинтересованите страни, борещи се с изменението на климата, обясняват от Greentech Alliance. Това трябва да се промени, като се постави науката на преден план и се използват фактите за преодоляване на климатичните промени. Затова обединението ще приема за членове само бизнеси, които застават зад науката.

Бизнесите, според Greentech Alliance, са сред основните причинители на климатичната криза, но те могат да бъдат и отговорът за изграждането на една модерна икономика, която не пречи на природата. За тази цел трябва да бъдат подкрепени компаниите, които използват нови технологии, за да създават иновативни продукти и услуги и които се борят да живеем в една по-добра и здрава планета и общество.

Освен Plan A, които предлагат софтуер, помагащ на бизнеси да намалят въглеродния си отпечатък, другите съоснователи на Greentech Alliance са модният стартъп Silfir, проектът за по-чист въздух в градовете Green City, стартъпът за осигуряване на слънчева енергия ecologo, както и проектът за връщане на коледните дървета в природата WunderTree

Зелен рестарт в България

Какво се случва у нас?

Преди броени дни българското правителство представи националния план за възстановяване по механизма “Следващо поколение ЕС”. В предложената стратегия липсват национална визия, цели и критерии за оценка, а публичната консултация е без ясен механизъм за привличане на всички заинтересовани страни и за оценка на направените предложения. Прочетете специалното Становище по темата на коалицията от граждански организации “За зелен рестарт”, в която влизат MOVE.BG, WWF България, “Грийнпийс”-България и “Институт Кръгова Икономика”.

Пълен текст на Становището тук.