Две българки на финала на европейско състезание за жени предприемачи

Това е блогът на отворената дигитална мрежа EDIT на MOVE.BG. Статиите са достъпни и на официалния сайт на MOVE.BG

Едната финалистка на EIT LEADERS е Анджела Иванова, съосновател на LAM`ON, и част от клуба на MOVE.BG “The ChangeMakers of Bulgaria”.

Добри новини за българската иновативна екосистема. Две от общи шестте финалистки на европейското състезание EIT LEADERS, отличаващо жени новатори в производството, са българки. Анджела Иванова, съосновател на иновативния стартъп за биоразградимо фолио LAM`ON, и Тодорка Лепкова, основател на проекта за керамика Ceramic Beehives, ще представят своите проекти пред международно жури на 1 декември.

EIT LEADERS се организира от EIT Manufacturing, част от Европейския институт за иновации и технологии (EIT). Конкурсът е насочен към дами, които предлагат иновации в производствения процес. Фокус на състезанието са над 20 държави, в които бизнесът и обществото срещат сериозни затруднения в прилагането на цифровите технологии, според индекса DESI на Европейската комисия. Сред тези страни са България, Италия, Испания, Гърция, Турция, Сърбия, Полша, Унгария.

Състезанието

След отворена процедура по кандидатстване бяха избрани 30 дами, които преминаха във втора фаза на конкурса. Преди броени дни те представиха своите проекти в рамките на 3-минутни видеа пред жури от специалисти. Комисията имаше за задача да избере шест финалисти, които ще се борят за три награди от до 10 000 евро и достъп до мрежата на EIT. 

Шестте дами, които достигат последната трета фаза са:

  • Анджела Иванова, съосновател на LAM’ON – България;
  • Тодорка Лепкова, основател на Ceramic Beehives – България;
  • Иванка Миленкович, основател на EKOFUNGI-WASTE TO TASTE – проект за кръгова икономика – Сърбия;
  • Рахел Вердейо – създател на идея за spin-off компания, насочена към устойчиви модели – Испания;
  • Рабиа Ергин, съосновател на Kozar Science – стартъп за прилагане на изкуствен интелект и добавена реалност в производството – Турция;
  • Беата Халаси, ръководител на иновативен проект, свързан с развитието на вирусите – Хърватия.

Иновациите като решение – LAM’ON

“Екипът ни се сформира съвсем естествено в търсене на биоразградимо решение за печата. Колкото повече търсихме – толкова по-учудващо бе за нас, че не съществуват такива продукти на пазара. Не проумявахме защо никой не е адресирал този проблем и решихме, че е време някой да го направи,” споделя пред MOVE.BG Анджела Иванова, която заедно с другата съоснователка на LAM’ON Гергана Станчева бяха избрани за членове на клуба на MOVE.BG “The ChangeMakers of Bulgaria” именно заради иновативната им идея да се справят с проблема с пластмасата.

“След две години разработка и тестове, успяхме да стигнем до точната рецепта за биоразградим ламинат за печатни материали, както и фолио за опаковане. Това предлага LAM`ON.

И двата продукта са на конкурентна цена, гарантирана здравина, прилагат се със стандартните машини, както и са подходящи и за компостиране.”

Гледайте #pitching-а на Анджела и останалите финалистки на 1 декември, сряда, по време на годишния форум на EIT Manufacturing. От 13:00 до 14:25 българско време е представянето на шестте дами пред международно жури, а в 15:00 часа започва обявяването на резултатите и награждаването. Регистрирайте се тук, за да проследите церемонията.

The ChangeMakers of Bulgaria

The ChangeMakers of Bulgaria” е клубът на MOVE.BG, който свързва новаторите, развиващи оригинални идеи и бизнеси с принос към общественото развитие. Целта на клуба е да обедини променящите България в национална мрежа, за да стимулират промяната от България за света в сферите на култрното, дигиталното и устойчивото развитие.

Номинирай следващите changeMakers!

Създаваме заедно нашето утре!