Използва ли вашият бизнес отговорно технологиите?

Това е блогът на отворената дигитална мрежа EDIT на MOVE.BG. Статиите са достъпни и на официалния сайт на MOVE.BG.

Стартъп мрежата tech2impact, чийто партньор за България е програма EDIT на MOVE.BG, създаде специален онлайн инструмент Responsible Technology Assessment.

Често чуваме едно бизнес клише – колко важна е ролята на технологиите за развитието на бизнеса и обществото. Може би, ви се струва странно, че точно ние от отворената дигитална мрежа EDIT споменаваме това – все пак EDIT означава Economic Development via Innovation and Technology. Но ние знам, че развитието може да бъде не само положително, както и използването на технологиите не винаги е със знак плюс. 

Затова е ключово знанието. И то знанието, подплатено с данни.

Именно това предлагат от стартъп мрежата tech2impact с последния си проект Responsible Technology Assessment. Отворената дигитална мрежа EDIT на MOVE.BG е партньорът за България на базираната в Австрия инициатива.

“Системи за лицево разпознаване, проследяващи всяко наше движение. Лични асистенти като Siri или Alexa, които слушат разговорите ни у дома. Социални платформи, които събират тонове лични данни и информация. Безспорно е, че технологиите, които създаваме, стават все по-интелигентни, по-бързи и по-мощни всеки ден. Но с голямата сила идва и голямата отговорност.

Колкото повече време прекарваме онлайн, толкова повече се излагаме на цифрови рискове, психологически вреди и други видове опасности. Използването на съвременни технологии като големи данни и изкуствен интелект в ежедневието ни бързо се увеличава, като едновременно с това нараства и необходимостта от социално-отговорни технологии,” споделят от tec2impact.

Какво представлява Responsible Technology Assessment? 

Responsible Technology Assessment е общ проект на tech2impact и Института за технологична етика в Австралия. Инструментът е предназначен за основатели на стартъпи и има за цел да оцени използваната от тях технология за незабелязани и скрити рискове от етична гледна точка. 

Responsible Technology Assessment помага на основателите на стартъпи да разберат дали технологиите, които използват, причиняват някакъв тип негативно въздействие на обществото и на бизнеса им. Инициативата подпомага предприемачите по пътя им към създаване на обществено отговорни бизнеси.

Шест са основните стълба на Responsible Technology Assessment:

  1. Бизнес етика;
  2. Социално-културно измерение;
  3. Технологичен дизайн;
  4. Рискове за здравето;
  5. Демократични рискове;
  6. Социални рискове.

Как да използвате инструментът?

Responsible Technology Assessment е:

  • Анонимен;
  • Предназначен за основатели на технологични стартъпи – по-подходящ е за софтуерни решения, отколкото за хардуерни;
  • Подходящ е за всякакъв тип технологични стартъп, не само за тези с кауза (impact startups), тъй като целта е всеки тип стартиращ бизнес да бъде отговорен.

“По същия начин, както променящите се пазарни условия могат да представляват заплаха за бизнеса, етичните рискове и последици, свързани с технологиите, могат да бъдат еднакво опасни предизвикателства за успеха на бизнеса. От осигуряването на инвестиции до привличането и задържането на клиенти: основата на бизнес взаимоотношенията с всички заинтересовани страни се основава на имплицитното предположение, че действаме според най-доброто от своите знания и убеждения.

Когато технологичните продукти имат нежелани странични ефекти, за които никой не е знаел или очаквал, идва моментът, в който те започват да се проявяват. Рисковете, свързани с интелигентните технологии, са особено високи, поради което отчитането на етичните бизнес практики е по-важно от всякога,” обясняват от tech2impact.

Кампанията за Responsible Technology Assessment продължава до 18 декември. Разберете използва ли вашият бизнес отговорно технологиите сега тук.

При въпроси можете да пишете на tech2impact или на отворената дигитална мрежа EDIT на hello@edit.bg. На този имейл можете да се запишете и за месечния бюлетин на EDIT, откъдето ще научите важните новини за иновативната екосистема в България.