MOVE.BG и партньори с бизнес награди за стартъпите от InnovationShip 2019

Това е блогът на отворената дигитална мрежа EDIT на MOVE.BG. Статиите са достъпни и на официалния сайт на MOVE.BG.

Резултатите са вече ясни! MOVE.BG има удоволствието да съобщи кои компании получават наградите InnovationShip 2019. От общо над 230 компании, които участваха в единственото национално проучване на иновативния стартъп бизнес в България, 17 бяха изтеглени по безпристрастен начин от MOVE.BG и нашите партньори. Печелившите фирми получават менторски сесии и часове, маркетинг промотиране и мастър клас. Наградите са осигурени от MOVE.BG, Българската банка за развитие (ББР), Founder Institute Sofia и SofiaStartup. ББР подкрепя изследването за втора поредна година.

Тегленето беше извършено в понеделник, 9 декември, на живо онлайн чрез Webex платформата, благодарение на съдействието на нашите партньори от Българския център на жените в технологиите (BCWT). InnovationShip се провежда за четвърта поредна година от отворената дигитална мрежа EDIT, създадена от MOVE.BG.

“В изследването тази година има две големи новини – 47% от българските стартъпи определят своите продукти като световни иновации и, също така, 57% от компаниите определят себе си като проекти, които адресират някои от големите предизвикателства пред света. Това са изключително окуражителни новини за зрялост в българската стартъп екосистема,” сподели по време на тегленето Саша Безуханова, основател на MOVE.BG и инициатор на EDIT.

Печелившите компании

Менторски срещи от Founder Institute Sofia печелят:

 • MB
 • Escom
 • GlobalizeIT

Жанет Тодорова от Founder Institute представи наградите по време на тегленето:

“Най-важното нещо, което се случи за Founder Institute, е че ние открихме HQ офис в София, което е реално представителството за Европа и имаме достъп до цялата мрежа на Founder Institute. Аз лично се надявам и нашата местна мрежа да се възползва от тези възможности. Затова решихме да предоставим три менторски сесии в различни сфера в зависимост от нуждите на компаниите и да ги свържем с международните експерти на Founder Institute.”

Менторски сесии от ББР получават:

 • Evol.bg
 • Rebellious Software 
 • Mozaika

Поради натоварената програма на Българската банка за развитие от институцията не успяха да представят наградите си на живо по време на тегленето. Те представляват менторство за три компании в рамките на три месеца по темите кредитиране и юридическа подкрепа.

Маркетинг промотиране от SofiaStartup получава:

 • TP Euro connect

“Ние работим в помощ на местните герои и новатори. Имаме за цел да хвърлим малко повече светлина върху всички тези интересни проекти, които се случват в България,” сподели по време на тегленето Йордан Атанасов, създател на SofiaStartup.

“Затова ще подпомогнем една компания със засилен брандинг, производство на маркетинг материали и разпространение на статии за проекта.”

Бизнес мастър клас за 10 компании предоставя MOVE.BG.

“MOVE.BG заедно с партньори от мрежата EDIT сме подбрали теми, които са свързани с развитието на една компания и предизвикателствата, които неизбежно всички стартъпи срещат: как да развиваш продукт и да осигуриш своята market-to-go стратегия, така че да осигуриш устойчиво развитие на компанията от старираща до фактор на местните и международни пазари, как да избираме своите съоснователи и кога да затворим една компания, така че да не сме закъснели и обстоятелствата да определят вместо нас,” сподели Саша Безуханова.

“По време на мастър класа ще има възможност да се адресират конкретни предизвикателства, които участниците срещат в своето индивидуално развитие.”

Участие в бизнес мастър класа печелят:

 • Revolucia 4 LTD
 • Hub Ahead 
 • OBS2GO
 • B2Bcom
 • ClaimCompass
 • SofiaStartup
 • Hobblife
 • Ampeco LTD
 • ConnectedBin
 • KickFlip

“Убедена съм, че редом с окуражаването за това колко здравословно върви българската стартъп екосистемата, практичното знание от тези менторски и други инициативи ще допринесе затова всеки един да направи следващата стъпка в своето бизнес развитие,” сподели Саша Безуханова.

“Още веднъж бих искала да благодаря на всички над 35 партньора, които подпомогнаха подготовката на InnovationShip: да им благодаря най-вече за приноса българската стартъп екосиситема да ражда бъдещите лъворози от България. Убедена съм, че скоро ще празнуваме такъв, защото знам колко професионални усилия се полагат. Да си пожелаем и държавата да разпознае иновативните стартиращи компании, защото има какво да се направи по законодателната рамка.”

Четете пълния доклад InnovationShip 2019 безплатно на български и английски език.

EDIT

EDIT (Economic Development via Innovation and Technology) е програма за дигитално развитие, инициирана през 2016 г. от MOVE.BG в партньорство с водещи организации от стартъп екосистемата в България. Програмата адресира нуждите на българските микро-, малки и стартиращи бизнеси в дигиталния сектор – най-виталната част от икономиката ни. 

EDIT провежда годишното национално проучване InnovationShip, отразяващо икономическите данни на най-добрите български дигитални и иновативни компании.

EDIT, също така, развива широка програма, включваща онлайн обучения, тематични проучвания и доклади, препоръки за политики, конференции и работа на място в цялата страна, в подкрепа на иновативната икономика в страната.

Създаваме заедно нашето утре!