Европейската стартъп програма ESCALAR започна първите си инвестиции

Това е блогът на отворената дигитална мрежа EDIT на MOVE.BG. Статиите са достъпни и на официалния сайт на MOVE.BG.

Инициативата цели да мобилизира 1.2 милиарда евро подкрепа за иновативни малки и средни предприятия в активна фаза (scaleups).

Специалната програма за справяне с изоставането на Европейския съюз в стартъп сектора сключи първи договор с фонд за рисково инвестиране. ESCALAR подкрепи шведския фонд eEquity с 37.5 милиона евро, които ще бъдат инвестирани в иновативни европейски стартъпи. В следващите седмици ще бъдат обявени още няколко договора, като предстои да разберем дали сред одобрените фондове има такъв от България или с фокус на инвестиране в Източна Европа. ESCALAR се управлява съвместно от Европейската комисия и Европейския инвестиционен фонд към Европейската инвестиционна банка.

ESCALAR или Scale-up Action for Risk Capital беше създаден през март 2020 година в разгара на първата вълна на коронавируса. Програмата ще подкрепи с 300 милиона евро различни венчър фондове от държавите-членки на Европейския съюз, които ще трябва да инвестират тези средства като дялово финансиране в иновативни стартиращи бизнеси. По този начин, според Еврокомисията, ще се мобилизират над 900 милиона евро частни инвестиции – или общо над 1.2 милиарда евро в помощ на стартъп средата. ESCALAR е насочен както към съществуващи фондове като eEquity, така и към новосъздадини венчър проекти.

Според изчисленията на Еврокомисията, подкрепата от ESCALAR в четвъртия кръг на набиране на капитал на шведския фонд eEquity е довела до сериозно повишаване на интереса сред частните инвеститори: eEquity IV е събрал общо над 160 милиона евро спрямо 75 милиона евро за третия кръг eEquity III. В следващите месеци се очаква eEquity да подкрепи около 12 европейски стартъпа с между 3 и 15 милиона евро. Фондът е с фокус иновативни проекти, разработващи решения за електронна търговия и интернет пазаруване. Географската насоченост на eEquity е Швеция, Финландия и Дания. От създаването си преди 10 години досега eEquity е инвестирал в 37 проекта, като в 20 от тях вече е излязъл успешно след развитие на стартъпите и продажба на акциите (exits).

Защо е важно да се подкрепят стартъпите?

ESCALAR е един от инструментите, чрез които Европейската комисия се опитва да се справи с европейското изоставане в стартъп сектора. Програмата е насочена към стартиращите бизнеси в активна фаза, тоест със създаден продукт и/или услуга. Според Комисията, в Европа липсва достатъчно частен капитал за инвестиции в scaleups и затова иновативни европейски предприемачи са принудени да преместят бизнеса си в Съединените щати или Източна Азия, където има бум на венчър инвестирането. По този начин ЕС изостава в стартъп развитието, включително в създаването на еднорози (unicorns) – стартъпи с пазарна капитализация над 1 милиард долара, както и изостава в иновативното и технологичното си развитие. Например, част от американските технологични компании, които днес са водещи играчи на световно ниво като Amazon, WhatsApp, Instagram и Uber, са създадени по време на световната финансова криза през 2008-2009 като стартъпи. ESCALAR цели да подпомогне създаването на подобни успешни scaleups в Европейския съюз, които да се превърнат в unicorns и да бъдат сред основните глобални компании.

По време на първата отворена покана на ESCALAR от април до юни 2020 година са получени 80 кандидатури от цяла Европа. Към момента, 9 венчър проекта са допуснати до финал и в следващите седмици предстои да разберем колко и кои ще бъдат следващите одобрени фондове. 

“Ние не можем да си позволим Европа да изпадне зад своите световни конкуренти, когато става дума за създаване на нови и иновативни компании лидери на глобално ниво. В Европа, повече от други места по света, стартъпите изпитват затруднения в намирането на финансиране и рисков капитал, които са необходими, за да могат те да се развиват и да бъдат конкурентоспособни,” обяснява Алейн Годард, главен изпълнителен директор на Европейския инвестиционен фонд и допълва:

Кризата с пандемията от коронавируса направи тази ситуация още по-предизвикателна.

Според изчисленията на платформата European Startups пандемията е повлияла сериозно на венчър инвестирането в България. Докато през 2019 година VC сделките на територията на страната ни (в български стартъпи и от български фондове) са били 151 милиона евро, то през 2020 те са спаднали на 35.5 милиона евро.

Как да се помогне на българските стартъпи да се развиват?

България ще получи 12 милиарда евро допълнителни средства по европейския механизъм за възстановяване след коронавируса “Следващо поколение ЕС”. Правителството трябва задължитено да заложи политики, мерки и необходимите за тях средства за подкрепа на стартъп проектите, включително чрез специални формати за обучение и менторство, както и създаването на фонд за зелени и дигитални иновации. Това споделиха през лятото на миналата година водещи български експерти, събрани от инициираната от MOVE.BG коалиция от граждански организации “За зелен рестарт” – над 50 специалиста дадоха над 130 препоръки още преди правителството да беше обявило каквато и да е информация за плановете си за “Следващо поколение ЕС”.

За съжаление, няколко месеца по-късно, в представения от властите български проект на национален план по “Следващо поколение ЕС” липсва интегрална визия и холистичен подход, а частта “Иновативна България” от плана не включва решаването на основни предизвикателства пред иновативната екосистема у нас. Това се казва в специално становище на коалиция “За зелен рестарт”, което можете да прочетете тук.

Създаваме заедно нашето устойчиво утре!