Българка е номинирана за наградите на EIT за най-обещаващи новатори

Това е блогът на отворената дигитална мрежа EDIT на MOVE.BG. Статиите са достъпни и на официалния сайт на MOVE.BG.*

Анджела Иванова е съосновател на стартъпа LAM’ON и член на клуба на MOVE.BG “The ChangeMakers of Bulgaria: двигателите на промяната в България”.

Европейският институт за иновации и технологии (EIT) обяви номинираните участници в ежегодните награди EIT Awards, отличаващи най-обещаващите новатори от общността на Института през отминалата година. Сред избраните личности е българката Анджела Иванова, която е съосновател на стартъпа LAM’ON и част от “The ChangeMakers of Bulgaria” – клубът на MOVE.BG, който обединява новаторите от България в национална мрежа. 

EIT Most Promising Innovators

Наградите EIT Awards се провеждат ежегодно и през 2022 е тяхното девето издание. Инициативата отличава най-добрите новатори в мрежата на Института за отминалата година. Фокусът на наградите за настоящото издание е върху предприемачи и учени, които предлагат иновативни решения – продукти и услуги – помагащи да живеем по-зелено и в синхрон с природата. В последните няколко години EIT, както и други структури към Европейската комисия, работи приоритетно за подпомагане на устойчивото развитие, като част от реализирането на Европейския зелен пакт (Зелената сделка) и целта за постигане на нулеви нетни емисии до 2050 година.

За 2022 са номинирани 27 личности от 15 държави – Австрия, Белгия, България, Дания, Финландия, Франция, Германия, Унгария, Италия, Литва, Нидерландия, Испания, Швеция, Швейцария и Великобритания. Част от държавите са с по няколко номинирани новатори.  

Наградите имат четири основни категории:

  • EIT Change Awards – разпознава най-добрите участници в образователните програми за иновации и предприемачество на EIT;
  • EIT Innovators Award – категория за екипи или отделни предприемачи, които разработват иновативни продукти със силно обществено въздействие;
  • EIT Venture Award – най-добрите стартъпи, участвали в акселераторските програми на Института;
  • EIT Women Leadership Award – най-вдъхновяващите жени новатори от общността на EIT.

Има и специална пета категория – награда на публиката EIT Public Award.

Българското участие

Анджи, която е единствената номинация от България, е част от категорията EIT Women Leadership Award. Тя е отличена заради дейността й с LAM’ON – стартиращ бизнес, който се бори с проблема с пластмасата, като предлага биоразградимо фолио под формата на ламиниращо продукт за печатната индустрия и фолио за опаковане. Българката е отличена и заради работата й като ментор и вдъхновител на други млади предприемачи. 

През декември Анджи спечели престижното състезание за жени, създателки на иновации в производството EIT LEADERS. По същото време, LAM’ON постигнаха и важен успех, ставайки една от малкото български компании, които бяха одобрени за финансиране от Европейския съвет за иновации (EIC).

Кога ще разберем победителите?

EIT Awards имат два етапа – първият завършва с полуфинал на 29 септември, когато ще бъдат избрани по трима финалисти в категория. Финалът на състезанието е на 11 октомври с участието на 12-те финалисти. Наградите за всяка от четирите основни категории са 50 000 евро за първо място, 20 000 евро за второ и 10 000 – за трето.

Гласуването в категорията за Наградата на публиката ще бъде отворено на 29 септември.

Една статия в рамките на инициативата на EDIT.

Всички 27 номинирани новатори. Снимка: EIT. Лиценз: CC.

EDIT: Economic Development via Innovation and Technology

Една програма на MOVE.BG в подкрепа на дигиталния бизнес. Анализираме световни, европейски и национални тенденции, дискутираме върху съществуващите проблеми пред стартиращи и млади компании и заедно търсим решения за създаването на среда, която подкрепя иновациите и привлича инвестиции. Работим за насърчаване на взаимодействието между различни представители на дигиталния бизнес, обмена на опит и идеи и изграждането на една съвременна дигитална екосистема.

Програмата EDIT на MOVE.BG провежда ежегодното и единствено по рода си изследване на стартъп екосистемата в България Innovation Ship. Програмата организира и поредица от специализирани уебинари, които дават ключови познания за развитието на дигиталните бизнеси.

Създаваме заедно нашето  утре!

* На заглавната снимка е Анджела Иванова. Снимка: EIT. Лиценз: CC.