Стартъп София е новият Берлин

Каква е стартъп картината на България, какви подкрепящи политики са нужни, какви са тенденциите? Това са само част от въпросите, на които отговаря InnovationShip – единственото национално проучване на иновативната стартъп екосистема в България, което програма EDIT на MOVE.BG проведе за четвърта поредна година. Най-новите данни от изследването бяха представени в ефира на Българската национална телевизия от Саша Безуханова, основател на MOVE.BG и инициатор на EDIT.

Резултатите от тазгодишното проучване InnovationShip2019 се базират на отговорите над 230 микро-, малки, средни и стартиращи компании, които използват дигитални и нови технологии в своите продукти и услуги.

“Тази общност заслужава по-голямо внимание, защото това са хората, които имат потенциала да трансформират икономическия портрет на България от ишлеме икономика, каквато сме сега, в икономика с добавена стойност,” заяви г-жа Безуханова в интервю за предаването Бизнес.БГ по БНТ1

Според нея тенденциите са окуражителни – 57% от българските компании заявяват, че се разпознават като работещи по значими предизвикателства пред света и почти половината от тях декларират, че развиват световна иновация.

Макар че такива бизнеси се развиват и в други градове в страната, големият стартъп капитал е концентриран в столицата, което е възможност за София да се превърне в новия Берлин, допълни г-жа Безуханова, която е local leader за България на паневропейската мрежа на ангел инвеститорите ESIL. Берлин, наричан често европейската Силициева долина, е пример за град с бързо развиваща се стартъп среда в последните години. Подобна тенденция се наблюдава и в София – според данните от InnovationShip 2019 общо 82% от иновативните стартиращи и МСП бизнеси са базирани в София, което е ръст от 11% в сравнение с резултатите от миналата година. 

Подкрепа за стартъпите

InnovationShip дава отговор и на въпроса за ролята на държавните политики в този процес, свързани с намаляването на административната тежест, регламент за подкрепа на ангел инвеститорите, привличане на инженерен ресурс и други предизвикателства пред стартъпите. InnovationShip показва и нуждата от по-лесен режим за затваряне на стартиращи компании. В момента те трябва да преминават през процедурите, характерни за традиционните компании, което забавя развитието, защото за иновативните предприемачи и екипи е нужна гъвкавост при тестването на различни идеи и нови технологии на пазара

“Въпросът е да имаме много по 10 компании”, отговори г-жа Безуханова на въпроса на водещия Марио Гаврилов не е ли нормално от 10 стартиращи компании една част от тях да завършат неуспешно своето бизнес развитие. 

“Това, което правят големите държави, е да се създаде среда още в университета младите хора да експериментират с технологиите. Днес в България още на 13-14 години [учениците с иновативни идеи]  започват да създават свои иновативни проекти и ако има подкрепяща среда тези експерименти да бъдат опит, който до се надгради в много ранна възраст, компаниите могат да се случат.”

InnovationShip 2019

Какви са основните тенденции в иновативната стартъп екосистема у нас? Какви са предизвикателствата пред новаторските микро-, малки, средни и стартиращи компании и възможните решения? Какви са възможните решения, за да се развие средата?

Вижте пълните резултати от InnovationShip 2019. Свалете доклада безплатно на български и английски език.

Създаваме заедно нашето утре!