Саша Безуханова: “Нужна е смяна на нагласите – за ролята на жените в прехода към ерата на автоматизация“

Това е блогът на отворената дигитална мрежа EDIT на MOVE.BG. Статиите са достъпни и на официалния сайт на MOVE.BG.

Конференцията SHEleader@digital със седем перспективи за приносно участие на жените в икономическите и обществените процеси на утрешния ден.*

На 17 и 18 септември водещи фигури от бизнеса, политиката, изкуството и зеленото развитие  от България , Европа и Америка дискутираха в София темата за ролята на жените  в епохата на автоматизация. Европейският форум SHEleader@digital 2020 се проведе в хибриден формат – на живо и онлайн, отговарящ на ситуацията с коронавируса.

При откриване на конференцията Саша Безуханова, основател на MOVE.BG, очерта предизвикателствата, които поставя пред нас трансформиращия се, дигитално свързан свят.

“Защо трябва да фокусираме темата за жените ?

Защото дисбалансът между жени и мъже в дигиталната  икономика е много голям и ние трябва да действаме днес.”

В подкрепа на тази теза Безуханова посочи, че сега  в Европа само 17% от местата в дигиталните компании са заети от жени. Само 34% от завършилите  STEM – дисциплини  са момичета и едва 20 % са основаните от жени стартъпите в света.

Това е фокусът на дейността на BCWT през последните осем години – да мотивира повече жени за професионално развитие в дигиталната икономика и  да подкрепя следващото поколение жени предприемачи.

Недостигът на инженери и специалисти е другото предизвикателство по пътя към епохата на автоматизация, акцентираха участниците в конференцията. В Европа днес липсват 700 000 експерти – инженери,  които да адресират нуждите на съвременната  дигитална икономика и преодоляването на бариерите в нагласите за мъжко – женските традиционни професии е ключово.

В този контекст SHEleader@digital потърси измеренията на автентичността на женското лидерство и  хвърли мост към новата генерация жени-предприемачи. София с основание стана столица на този диалог. Защото има един показател, по който България е водеща в ЕС. В нашата страна има най-много жени ангажирани в сектора на информационните и комуникационните технологии (ИКТ)  – 31%

Еврокомисар Мария Габриел, която е и патрон на конференцията, потвърди, че темата за ролята на жените в ерата на автоматизацията е на върха на дневния ред не само в България, но и в Европа

“Знаем статистиката, но трябва да посочим конкретните действия. Сега трябва да действаме , по-конкретно , по-ефикасно,“ каза Мария Габриел като  представи инструментите, с които разполага като еврокомисар да провежда политики, които да променят негативните тенденции, като една от най-важните е в полето на образованието.

“72% от момичетата от 10 до 15 години искат да направят нещо полезно , които да има положителен социален ефект. Трябва да убеждаваме момичетата, че могат да бъдат полезни,“ това е сила , която може да трансформира света според Киара Кораза, изпълнителен директор на авторитетната мрежа на жени в подкрепа на бизнеса и обществото Women’s Forum for the Economy and Society.

SHEleader@digital 2020 се фокусира върху седем перспективи за  участие на жените в икономиката и общественото развитие на утрешния ден. Форумът застъпва тезата, че жените могат да играят ключови роли в развитието на deeptech икономиката не само с инженерни, но и с управленски функции. А също и, че те имат  ключова роля в развитието на бизнес решения, свързани със зелената трансформация и икономиката с въздействие (impact business).

В рамките на събитието се  дискутира и участието на жените-творци на новата територия, родена от срещата между технологии и изкуство.

Саша Безуханова акцентира върху необходимостта от фундаментална промяна в подхода към темата:

“Трябва да излезем от мисленето и манталитета, че жените имат нужда от помощ, за да се утвърдят в свят, управляван от мъже, а трябва да разпознаем  женската автентичност, която не просто може да допринесе, а има да играе  водеща роля в това време на трансформация.

Темата е много по-голяма от това колко инженера ще имаме утре или дали те са мъже или жени. Днес ние трябва да мобилизираме таланта на всички и да работим с интелекта и свободата на всеки един за да създадем бъдещето. Тези нови времена изискват тотално различен поглед и подход към това каква е ролята на жените в променящия се свят.”

SHEleader@digital 2020 се организира от Българския център на жените в технологиите (BCWT) и MOVE.BG заедно с Министерството на труда и социалната политика. Официални партньори са: World Bank, Visa, Dell, VMware Bulgaria, Cisco, Progress, HP, Uber, Lidl Bulgaria, Experian Bulgaria, HeleCloud и Easy Consult.

Създаваме заедно нашето утре!

*Статията е написана в партньорство с BCWT.