SHEleader@digital 2020: събитието, което не трябва да пропускате

Това е блогът на отворената дигитална мрежа EDIT на MOVE.BG. Статиите са достъпни и на официалния сайт на MOVE.BG.

Eдно специално събитие наближава: второто издание на международната конференция SHEleader@digital 2020. Тази година форумът, който ще се проведе на 14-ти и 15-ти май в София, ще бъде посветен на ролята на жените в епохата на автоматизация. Бизнес-лидери, новатори от сферите на зелените проекти и изкуството, както и политически представители се срещат в България, за да дадат отговори на ключови въпроси, свързани с ролята на жените в дигиталната трансформация: как автоматизацията променя бизнеса и какво е мястото на дамите, защо няма достатъчно жени в дълбоките технологии (deep tech) и дигитално-свързаната икономика и как да променим това, какви са индустриите на бъдещето и какво е образованието на Новото време.

SHEleader@digital 2020

Конференцията се организира от Българския център на жените в технологиите (BCWT) и MOVE.BG в партньорство с Министерството на труда на социалната политика. Събитието е под патронажа на Мария Габриел, еврокомисар за иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж.

Тази година SHEleader@digital ще се проведе в рамките на два дни, като първият е самата конференция, а по време на втория ще се организират уъркшопи и пазар на идеи. По време на конференцията ще бъде осигурен превод от английски на български и от български на английски език. Официални партньори на събитието са: World Bank, Visa, Dell, VMware Bulgaria, Cisco, Progress, Uber, Lidl Bulgaria, Experian Bulgaria и HeleCloud.

Първоначалните дати за SHEleader@digital 2020 бяха обявени за месец март, но заради коронавируса конференцията беше отложена за май месец.

“Глобалното предизвикателство коронавирус е не само заплаха, но и възможност за обединяване на колективните усилия на обществото и за израстване на личната отговорност на всеки. Сега е време, когато новаторските решения трябва да са по-силни от страха, а съпричастността да побеждава малодушието. С това убеждение и с осъзнаване на нашата отговорност и принос решихме да отложим провеждането на конференцията SHEleader@digital,” споделиха от BCWT.

Седем отговора

България е лидер Европейския съюз по участие на жени в сектора на информационните и комуникационните технологии и затова на страната ни приляга да домакинства подобен международен разговор. В същото развитието на технологиите и периода на фундаментална трансформация, в който живеем, поставя редица предизвикателства, които трябва да бъдат адресирани в спешен порядък.

SHEleader@digital 2020 ще се фокусира върху седем перспективи за приносно участие на жените в икономическите процеси на утрешния ден. Форумът застъпва тезата, че жените могат да играят ключови роли в управлението на deep tech икономиката не само с инженерни, но и с управленски функции. А също и че те имат потенциала и таланта да поемат все повече лидерски роли в индустриите на бъдещето и в тези, свързани със зелената трансформация. 

В рамките на събитието ще бъде дискутирано и участието на жените-творци на новата територия, родена от срещата между технологии и изкуство, която е по-малко натоварена с разбирането за традиционните мъжко-женски роли.

“Трансформиращият се дигитално-свързан свят, в който живеем, изисква колективния интелект и професионалния принос на всички талантливи жени и мъже, които поемат лидерството да експериментират с иновативни идеи и да утвърждават нови решения. Жените имат да играят още по-значима роля от днешната с участието си в дигиталната икономика на Европа и света,” заяви Саша Безуханова, основател на MOVBE.BG и BCWT.

SHEleader@digital среща жени – лидери от Европа, за да намерим заедно решенията на този дисбаланс, да потърсим измеренията на автентичността на женското лидерство и да хвърлим мост към новата генерация жени-предприемачи.”

Саша Безуханова по време на първото издание на SHEleader@digital.

Програмата

Първият ден включва седем специални формата, по време на които участниците ще имат възможността да чуят перспективите и да дискутират заедно с 28 участници, представители на разностранни сфери, обвързани с високи технологии, изкуство и лидерство – ролята на жените в дигитално-свързаната икономика на бъдещето.

SHEleader@digital 2020 ще започне с официалното откриване, което ще бъде направено от Саша Безуханова, а след това встъпителни думи ще произнесе еврокомисар Мария Габриел. Киара Кораза, изпълнителен директор на авторитетната мрежа на жени в подкрепа на бизнеса и обществото Women’s Forum for the Economy and Society, ще сподели какво е бъдещето на жените в епохата на автоматизация.

SHEleader@digital 2020 ще започне със специална арт част: изпълнение на Мария Каракушева и Иван Шопов. В дискусионните ни формати по време на първия ден от конференцията ще вземат участие:

 • Рейчъл Шепърд, мениджър “Глобален маркетинг” във Founder Institute;
 • Ева Майдел, евродепутат, Роси Гилмор – дигитален артист, програмист и арт обучител;
 • Ирма Менцер – Head of IT, Sofia Shared Services Center, World Bank Group;
 • Катерина Атанасополус – регионален маркетинг директор за Централна и Източна Европа в DELL EMC;
 • Зорница Русинова – заместник-министър на труда и социалната политика;
 • Зарена Кънчева – мениджър Global Virtual Engineering DevNet в Rakuten Viber;
 • Лилия Месечкова – старши директор “Софтуерно инженерство” в Progress;
 • Жанет Тодорова – ръководител Expansion в Founder Institute;
 • Александрина Гиндева – ръководител на глобалния хъб за доставки в Experian;
 • Александър Попов – Site Lead в Uber Engineering София;
 • Мария Андонова – мениджър “Global Virtual Engineering DevNet” в Cisco;
 • Красимира Райчева – Country Manager във Visa, Bulgaria;
 • Ирина Обущарова – управляващ директор на TrendingTopics.bg;
 • Диана Стефанова – управляващ директор на развойните центрове за интегрирани решения на VMware за Европа, Близкия Изток и Африка;
 • Никола Янев – ръководител “Маркетинг” в 11 Ventures;
 • Любомила Йорданова – основателна стартъпа PlanA.Earth;
 • Мария Константинова – инвестиционен директор в Superhuman Studios;
 • Гергана Станчева – съосновател на стартъпа LAM’ON;
 • Сергей Петров – основател на зеления технологичен стартъп Pollenity;
 • Вера Петканчин – оперативен директор на Джуниър Ачийвмънт (JA) България;
 • Ева Вучева – съосновател на ImpaktID;
 • Стефка Цанева – културен мениджъл в “Гьоте институт-България”;
 • Албена Баева – български творец, който работи в сферата на интерактивния дизайн, експерименталното видео и пърформанса;
 • Антони Райжеков – артист в областта на дигиталните изкуства;
 • Сергиу Арделийн – съосновател на Artivive.

По време на Ден 1 ще бъде представена и последния проект на Албена Баева – интерактивната изложба Life After: The Garden of Artificial Delights”.

Във втория ни ден ви очакват три специални уъркшопа:

 • Peace, balance, and self-awareness: mindfulness meditation and yoga practice с Swami Yoga Gagnana;
 • Therapy and meditation through modern dance techniques: movement and music to embody and provide a beat for your vision с Деян Георгиев;
 • Wellbeing through our Lifestyle: Integrative practices for health, happiness, and balance through the support of essential oils с Бисерка Янева и Катрин Куцарова.

Конференцията ще завърши с официално after-party “Celebrating Women in Tech” в Puzl CoCafe.

Включете се и вие във вдъхновяващото преживяване SHEleader@digital 2020!