Започва първият европейски зелен хакатон Greenathon

Това е блогът на отворената дигитална мрежа EDIT на MOVE.BG. Статиите са достъпни и на официалния сайт на MOVE.BG.

Вие сте новатори? Имате идея за преодоляване на климатичната криза? Знаете как технологиите могат да помогнат за създаване на модерна икономика, която не вреди на природата и на хората?

Тогава можете да се включите в първия европейски зелен хакатон Greenathon. Условието е да сте сред бенефициентите на Европейския съвет за иновации (EIC) – тоест, ваш проект вече да е бил одобрен като смела иновация по една от двете програми на Съвета – EIC Pathfinder и EIC Accelerator. Кандидатстването е отворено до 28 септември, включително.

Какво представлява Зеленият хакатон?

Greenathon-ът ще събере за първи път на едно място водещи европейски зелени новатори – стартъпи, малки и средни предприятия, учени, както и инвеститори, и големи компании, които са партньори на EIC. Участниците ще трябва да търсят иновативни решения на основни предизвикателства пред изпълнението на Европейския зелен пакт, известен още като Зелената сделка. Пактът цели да превърне Европа в първия климатично неутрален континент – тоест, Европейският съюз да произвежда толкова вредни емисии парникови газове колкото може да обработи (да погълне). 

Основна задача на Greenathon е да срещне зелените новатори и да покаже, че зелените проекти могат да бъдат устойчиви бизнес модели, които създават нови работни места и генерират икономически растеж. Greenathon-ът ще решава сложни задачи като въвеждането на нови модели в енергийния сектор, в строителството, в производството на храна или пък в земеделието. Тези модели трябва да са основани на нови технологии и нов тип сътрудничество, така че да осигурят растеж и устойчивост.

“Изменението на климата и унищожаването на околната среда са екзистенциална заплаха за Европа и света. За да преодолее тези предизвикателства, Европа се нуждае от нова стратегия за растеж, която да превърне Съюза в модерна, ресурсоефективна и конкурентноспособна икономика. Европейската зелена сделка е пътната карта на Европейската комисия за осъществяване на тази трансформация, а иновативните зелени малки и средни предприятия са от решаващо значение за успешния зелен преход в Европа,” споделят от EIC.

Greenathon-ът ще се проведе в рамките на четири сутрини между 27 и 30 октомври – от 09:00 до 13:00 часа централноевропейско време. Участниците ще бъдат запознати с Европейската зелена сделка и нейните цели, а след това ще им бъдат представени предизвикателства, на които трябва да бъдат намерени иновативни решения. Последната част от официалното откриване е разделението на групи, като всеки участник ще може да посочи в решаването на кой проблем иска да участва.

Наградите на Зеления хакатон са осигурени от бизнес партньорите на Европейския съвет по иновации. Освен конкретните финансови ползи, Greenathon-ът ще осигури достъп на участниците до други новатори и до големи световни компании и инвеститори. Преди хакатонът EIC ще осигури и лични онлайн обучения за участниците, фокусирани върху придобиване на умения за бизнес презентиране (pitching). 

Запишете се сега! Срок: до 28 септември, включително.

Зелената сдлека в България

Сега е моментът за зелен рестарт на българската икономика и преминаването й от ресурсоемки производства към зелени бизнес модели. Средствата от механизма на Европейския съюз за възстановяване след коронавируса “Следващо поколение ЕС”, както и тези от Зелената сделка за Европа могат да помогнат за успешно извървяване на този път. Водени от това разбиране MOVE.BG инициира обединение на представители на иновативната екосистема и екологични организации – коалиция “За зелен рестарт” включва “Грийнпийс-България”WWF България, “Институт Кръгова Икономика” и MOVE.BG.

Коалицията събра над 50 от водещите български експерти от сферите на зелените стартъпи  и иновациите, климата, кръговата икономика, енергията и биоразнообразието и земеделието. Прочетете техните идеи за зелен рестарт на българската икономика и допринесете със свои предложения. Сега е моментът!

*Снимка: ©️ Европейски съюз – източник Европейска комисия.