Онлайн дискусия “SHEleader in a SHEll vol.8: Empowering Women in the ICT”

Това е блогът на отворената дигитална мрежа EDIT на MOVE.BG. Статиите са достъпни и на официалния сайт на MOVE.BG.

Отворената дигитална мрежа EDIT на MOVE.BG е комуникационен партньор на месечния лидерски формат, организиран от Българския център на жените в технологиите (BCWT).

Как да се подготвим за автоматизацията? Какво представлява дълбоко технологичният сектор и какви умения са ни необходими за професионално развитие в #deeptech? Защо успешна кариера в ICT не означава задължително инженерни умения?

Ковид кризата доказа колко е важно да работим за преодоляване на нерешените предизвикателства в дигиталната индустрия. Едно от най-сериозните от тях е изграждането на среда, която да стимулира таланта на всеки един – и на мъжете, и на жените. Европа продължава да изпитва сериозни проблеми именно в тази посока – едва 17% от заетите в #ICT са жени. България е лидер в класацията с 28%, което, обаче, също е далеч от необходимото.

В същото време, недостигът на квалифицирани кадри поставя сериозни затруднения пред бизнесите и пред икономическото развитие. Кариерата в дигиталната индустрия продължава да бъде възприемана като възможна само през “тежки” инженерни умения и като ориентирана основно към мъже. Тези представи се прехвърлят и върху секторите, базирани на новите технологии, включително в #deeptech. Само 22% от работещите в сферата на изкуствения интелект са жени, показват данните на Световния икономически форум.

Нужна е спешна смяна на парадигмата, за да бъдем успешно подготвени за дигиталната трансформация, включително и за настъпващата с все по-бързи темпове автоматизация.

Какви са решенията?

Отговорите ще търсим на 28 януари от 18:00 часа в първия за 2021 година брой на SHEleader in a SHEll. Наш гост ще бъде Лилия Месечкова, част от ръководния екип на Progress в София, с която ще си говорим по-важната тема за привличането на жени в дигиталната индустрия. Лилия има над 15 години опит в ИКТ, като в момента управлява екип от над 120 софтуерни инженери, продуктови мениджъри и UX специалисти.

Модератор на дискусията: Саша Безуханова, основател на Българския център на жените в технологиите (BCWT).

Очакваме ви на 28 януари от 18:00 часа онлайн. Регистрирайте се сега и ще получите безплатен линк за излъчването. “SHEleader in a SHEll: Empowering Women in the ICT” се провежда с подкрепата на програма “Кризата като възможност” на Столична община, администрирана от Асоциация за развитие на София. MOVE.BG е комуникационен партньор на SHEleader in a SHEll.